Pieczone jabłka z migdałową posypką bez cukru
Składniki
4 duże półsłodkie jabłka
po 4 figi do każdego jabłka
6 daktyli
30 g pokrojonych migdałów lub orzechów laskowych jeśli masz nietolerancję migdałów,
łyżka stołowa płatków migdałowych do przybrania lub wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki chleba świętojańskiego
1,3 łyżeczki cynamonu
1,3 łyżeczki imbiru (jeśli nie masz już stanów zapalnych w jelitach)
szczypta chili (jeśli nie masz już stanów zapalnych w jelitach)
1. Jabłka umyj i osusz.
2. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
3. Figi, daktyle i migdały lub orzechy laskowe włóż do rondelka, dolej trochę wody, wsyp cynamon, imbir i chili. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając aby masa nie przywarła. Masa musi być jednolita.
4. W międzyczasie usuń z jabłek gniazda nasienne.
5. Napełnij jabłka masą daktylowo – figową i posyp płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowym.i
6. Włóż jabłka do piekarnika do szklanej formy i piecz około 30 minut minut. Sprawdź patyczkiem czy jabłka są miękkie.
7. Podawaj ciepłe posypane mączką chleba świętojańskiego.
Leave A Comment