Pasta z tofu i z awokado
Wspaniała, odżywcza pasta z tofu zawiera bogactwo enzymów, wszystkie rodzaje aminokwasów, egzogennych i endogennych, vitaminy A, E i C.
Tofu świetnie wpływa na pracę wątroby, jest więc dobrym pokarmem na wiosnę, kiedy wątroba potrzebuje odpoczynku i regeneracji. Tofu ma naturę neutralną, nie wychładza organizmu, usuwa gorąco oraz nawilża tkanki.
Awokado wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest ochładzające. Zawiera mnóstwo składników odżywczych: cynk, selen, fluor, kwasy Omega -3, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Jest delikatne, ale wysokokaloryczne, dlatego jeśli chcecie stracić trochę kilogramów lepiej nie jeść awokado codziennie. Wszystkie składniki zawarte w awokado w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami, bardzo dobrze się wchłaniają, np witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jak A i E. Awokado można łączyć z białkiem roślinnym np z tofu, jest rewelacyjne w różnego rodzaju sałatkach i dresingach. A poniżej przepis na aksamitną pastę z tofu i awokado.
Kurkuma w TMC jest gorąca i ostra. Równoważy wychładzające działanie awokado. Na wiosnę kurkuma działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy, rozrzedza zalegający śluz, wspiera wątrobę swoim gorzkim smakiem.
Składniki na pastę
pół awokado,
pół opakowania tofu 150 g
2 łyżki oliwy cytrynowej ekologicznej
łyżka lub więcej w zależności od preferencji sosu sojowego
1/3 łyżeczki kurkumy
prażone nasiona słonecznika
łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
Tofu rozdrobnij widelcem, pokrój awokado. Dodaj sos sojowy, oliwę cytrynową i kurkumę. Wszystkie składniki połącz mikserem na aksamitną masę. Włóż do miseczek i posyp uprażonymi nasionami słonecznika i natką pietruszki. Możesz podawać z krakersami ryżowymi, chlebem bezglutenowym, w łódeczkach z cykorii i selerem naciowym. Smacznego:)
Leave A Comment