Owsianka wytrawno-ostra ze słodką nutą
Płatki owsiane są wspaniałe w okresie powrotu do zdrowia po przewlekłych chorobach i w okresie rekonwalescencji. Wzmacnia mięśnie, ścięgna oraz nerwy. Odbudowuje witalność.Detoksykuje, usuwa wilgoć, wzmacnia nerki, śledzionę oraz żołądek.
Składniki
5 łyżek stołowych płatków owsianych ekologicznych
1 łyżka klarowanego masła
1/4 łyżeczki cynamonu, imbiru ( jeśli nie masz stanów zapalnych jelit), kminku mielonego, mielonej kolendry, kukrumy
1 łyżka wiórek kokosowych
5 namoczonych na noc migdałów eko obranych ze skórki
prażone ziarna słonecznika( ilość wg uznania)
suszone śliwki lub suszona żurawina( jeśli nie masz stanów zapalnych jelit)
odrobina soku z cytryny
odrobina soli różowej himalajskiej
Jak przygotować
O: Zagotuj wodę i wsyp płatki owsiane
Z: Dodaj klarowane masło, kminek mielony, migdały, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, śliwki suszone lub suszona żurawina
M: Wsyp cynamon, kolendrę i imbir
W: Dodaj sól
D: Wlej łyżeczkę soku z cytryny
O: Na koniec dodaj kurkumę.
Między kolejnymi Przemianami zrób 2 minutowe przerwy. Możesz powtórzyć przemiany i skończyć na Przemianie Ziemi jeśli Twój organizm potrzebuje odżywienia lub na Przemianie Metalu jeśli chcesz wzmocnić jelito grube i trawienie.
Działanie
Jest to super odżywcze śniadanie, które rozgrzewa i usuwa wilgoć i zimno z ciała. Cynamon, imbir oraz kurkuma mają działanie przeciwzapane. Ale z suszonym imbirem należy postępować ostrożnie, ponieważ przy stanach zapalnych jelita cienkiego i grubego oraz wątroby może spowodować bolesność i skurcze. Lepiej zastąpić go wtedy żywym imbirem startym na tarce i dodać parę wiórek dla przemiany. Masło klarowane jest nośnikiem substancji odżywczych i samo w sobie posiada wg Ajurwedy i TMC właściwości lecznicze.
Zimowe zupy na obiad
Zupy są cudownym sposobem aby uspokoić wewnętrzne rozedrganie i niepokój w ciele.Odpowiednio gotowane na klarowanym maśle lub maśle ekologicznym są delikatne i super odżywcze. Kolejność dodawanych warzyw, ziół i roślin strączkowych może wzmacniać określone narządy oraz harmonizować ich pracę.
Co zyskasz jedząc zupy, które sama/ sam ugotujesz:
– radość z tego, że dbasz o siebie i swoją rodzinę
– wpływ na swoje zdrowie – codzienne zupy krok po kroku przybliżają Cię w stronę witalności, energii i zdrowia
– rozgrzane stopy i dłonie nawet w mroźne dni
– pożegnasz się z katarami i przeziębieniami
– wzmocnisz nerki, żołądek, wątrobę, śledzionę a co za tym idzie trawienie. Dzięki temu szybciej będziesz się pozbywać toksyn, ciało będzie lepiej odżywione
– zadowolenie ze zwiększonej witalności i dobrego samopoczucia
Leave A Comment