Nasze ciało jest cudem.

W każdej sekundzie w naszych komórkach i tkankach pracują dla nas subtelne mechanizmy ,które utrzymują nasz organizm w równowadze. Kiedy pracujemy, gotujemy obiad, jesteśmy na spotkaniu biznesowym, kiedy odprowadzamy dzieci do szkoły czy przedszkola, czytamy książkę i idziemy na spacer w miliardach komórek zachodzą procesy biochemiczne by nas chronić i uczynić możliwym nasze funkcjonowanie. Naukowcy odkrywają coraz więcej zasad działania naszego organizmu. Jedną z nich jest mechanizm utrzymywania równowagi kwasowo – zasadowej.

Dr Robert Young w swojej książce „Cud ph” pokazuje, że niewłaściwe ph krwi i wszystkich tkanek leży u podłoża większości chorób: osteoporozy, cukrzycy, zapalenia stawów, chorób autoimmunologicznych, nadciśnienia tętniczego i wielu innych. Prawidłowe ph naszego organizmu mieści się w przedziale 7,35 – 7,45. Ph osocza krwi i płynów otaczających komórkę wynosi od 7,2 do 7,4. Płyn międzykomórkowy jest również alkaliczny, a także sok trzustkowy niezbędny w procesie trawienia. Jedynie w żołądku ph wynosi 4 oraz mocz jest lekko kwaśny.

Natomiast wszystkie odpady procesu trawienia są kwaśne. Kwaśne są też komórki nowotworowe a giną w środowisku zasadowym. Kwaśne środowisko zawiera mniej tlenu niż środowisko zasadowe. Z tego powodu krwinki krwi dosłownie są zaduszone, procesy oddychania komórkowego zostają zaburzone a my czujemy się zmęczeni, zestresowani i ospali. Kiedy w organizmie gromadzi się zbyt dużo kwaśnych odpadów nie wchłaniają się witaminy, mikro i makroelementy. Brakuje antyoksydantów. Kwasy organizm odsuwa od ważnych organów i układów i gromadzi w tkance tłuszczowej. Dlatego kiedy organizm jest zakwaszony tyjemy, a z naszych kości i narządów wewnętrznych pobierane są wapń, sód, potas i magnez aby neutralizować nadmiar kwasów.

By równoważyć środowisko ph nasze ciało wyposażone jest we wspaniałe bufory zasadowe. Np. magnez jest częścią takiego bufora zasadowego. Kwas węglowy oraz wodorowęglan sodu i potasu są właśnie takimi cudownymi buforami. Według badań dr Lyndy Trassetto z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco wodorowęglany są obecne w wystarczające ilości do około 45 roku życia. Potem zaś zaczyna ich brakować i ilość bufora w organizmie spada. Jak więc wesprzeć pracę buforów i czy mamy wpływ na jego ilość w organizmie?. Tak! Pokazują to niezbicie badania naukowca Sang Whang oraz praktyka dr Roberta Young’a. Otóż woda alkaliczna zjonizowana ujemnie o wysokim ph przyczynia się do tworzenia wodorowęglanu w organizmie. Dzięki temu wodorowęglany przedostają się do krwi.

Woda alkaliczna o ujemnym ORP usuwa kwaśne odpady. Poza tym hamuje fermentację w układzie pokarmowym. Rozpuszcza kamienie kałowe w jelicie grubym i oczyszcza stolec już po paru dniach lub do dwóch tygodni jej spożywania. Zwiększa ilość antyoksydantów i wpływa na stan odżywienia komórkowego organizmu ponieważ dzięki zmianie środowiska z kwaśnego na zasadowe umożliwia wchłanianie witamin, mikro o makroelementów.

Woda alkaliczna działa przeciwbakteryjnie i dzięki niej możemy utrzymywać idealne ph krwi, którego wartość wynosi 7,365. Organizm może wchłonąć miedź, cynk, molibden, srebro i wiele innych cennych pierwiastków niezbędnych w procesie tworzenia się enzymów. Równoważymy wszystkie procesy w organizmie, gdzie istnieje współzależność składników odżywczych – jeśli brakuje jednego lub paru składników odżywczych organizm nie wytwarza w wystarczającej ilości neuroprzekaźników i zaburzona zostaje praca również układu nerwowego.

Woda alkaliczna zjonizowana jest wspaniałym rozwiązaniem w dbaniu o równowagę kwasowo – zasadową naszego organizmu z dwóch kluczowych powodów. Po pierwsze harmonizuje pracę buforów zasadowych i umożliwia ich dostarczanie do krwi w odpowiedniej ilości. A po drugie usuwa już zalegające w organizmie odpady. Wpływa więc na proces utrzymywania właściwego ph u jego źródła, równocześnie naprawiając szkody wywołane przez kwaśne produkty przemiany materii.

Czyż nie warto wyrobić w sobie nawyk picia wody? To takie proste, wystarczy parę razy dziennie parę szklanek wody alkalicznej by poczuć się lepiej i zadbać o siebie i swoje zdrowie.

       

About The Author

Leave A Comment

Ostatnie wpisy

 
Jak być silnym i pełnym energii jesienią
Dysponujemy ogromem wiedzy o tym jak zwiększać poziom energii organizmu i moc odporności. Dziś o czterech sposobach na to jak być silnym, w dobrym nastroju i odpornym jesienią. Sposób pierwszy – Obniżaj poziom stresu  Wybieraj wzmacniające reakcje To w jakim nastroju jesteśmy w ciągu dnia w bardzo dużym stopniu zależy od tego, jak reagujemy na
Pasta z tofu i z awokado
Wspaniała, odżywcza pasta z tofu zawiera bogactwo enzymów, wszystkie rodzaje aminokwasów, egzogennych i endogennych, vitaminy A, E i C. Tofu świetnie wpływa na pracę wątroby, jest więc dobrym pokarmem na wiosnę, kiedy wątroba potrzebuje odpoczynku i regeneracji. Tofu ma naturę neutralną, nie wychładza organizmu, usuwa gorąco oraz nawilża tkanki. Awokado wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest
Inspirująca lista – komedie
Siła spokoju (na faktach) Ocean’s Eleven: Ryzykowna gra Ocean’s Twelve: Dogrywka Ocean’s 13 Tajne przez poufne Witamy na Hawajach Magiczne lato Last Vegas Moja staruszka Afera Thomasa Crowna Gambit Raj dla par Larry Crown uśmiech losu Nietykalni – prawdziwa historia Red 1 Red 2 The dressmaker Po zachodzie słońca Ugotowany Plan doskonały Lepiej późno niż
Odżywczy shake wiosenny z mango
Poniższy shake jest zrównoważoną kombinacją smaków słodkich, ostrych i gorzkich oraz cierpkich. Odtruwa wątrobę oraz nerki. Shake robimy jest na bazie świeżego wyciskanego soku jabłkowego. Sok jabłkowy rozmiękcza i rozpuszcza kamienie żółciowe i wspaniale oczyszcza jelita oraz kwas moczowy, który może odkładać się w ciele w stawach i nerkach. Sok z  cytryny odkwasza układ trawienny.
Krem z mango  z różaną nutą (bez cukru)
Ubita śmietana jest lekka i nie obciąża organizmu. Połączona z imbirem nie zaśluzia i nie wychładza organizmu. Ekologiczna zawiera żywe kultury bakterii. Odżywia tkanki jin czyli wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy oraz serce i jelito cienkie. Mango jest świetne na wiosnę, ponieważ należy do elementu drewna, czyli obiegu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jest bardzo
Pieczone jabłka z migdałową posypką bez cukru
Składniki 4 duże  półsłodkie jabłka po 4 figi do każdego jabłka 6 daktyli 30 g pokrojonych migdałów lub orzechów laskowych jeśli masz nietolerancję migdałów, łyżka stołowa płatków migdałowych do przybrania lub wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki chleba świętojańskiego 1,3 łyżeczki cynamonu 1,3 łyżeczki imbiru (jeśli nie masz już stanów zapalnych w jelitach) szczypta chili (jeśli nie

Najnowsze komentarze