Kinezjologia i alergie – przyczyny, profilaktyka i powrót do pełni witalności

Obecnie bardzo wiele dzieci i osób dorosłych cierpi na różnego rodzaju alergie, nietolerancje pokarmowe, alergie skórne. Na ostatniej konferencji lekarzy i specjalistów : Alergia – współczesna epidemia” podano, że 40% Polaków boryka się  tym problemem. Kinezjologia również potwierdza te dane. Prawie każdy Klient, u którego stosuję Infusion Kinesiology ma taki lub inny rodzaj alergii, od nietolerancji pokarmowych, alergii wziewnych po poważne alergie pokarmowe na wiele składników pokarmowych oraz dodatków do żywności.
Dane epidemiologiczne są bardzo niepokojące. Dzięki programowi ECAP ( Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce) z 2008 roku odkryto, że 50% Polaków ma dodatni wynik alergiczny testów skórnych na takie alergeny jak roztocza, trawy i brzozę. Co gorsza choroby alergiczne są albo nieprawidłowo diagnozowane albo w ogóle niedorozpoznane. Kinezjologia jako nauka komplementarna, poprzez test mięśniowy również może potwierdzić ten fakt. Wiele osób dorosłych i  i rodziców dzieci nie wie nawet, że szereg objawów, których doświadczają oni sami lub ich pociechy jest wynikiem alergii. Np zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wzdęcia i gazy, bóle głowy, które regularnie się powtarzają mogą być objawem alergii na określone produkty, ale również mogą być objawami innych chorób. Dodatkowo takie same objawy u różnych osób wcale nie oznaczają tego samego rodzaju alergii czy reakcji na taki sam alergen. Takim objawem jest trądzik lub atopowe zapalenie skóry. Mogą je powodować różne alergeny ale też grzyby i pasożyty. Najczęściej są one wszystkie połączoną przyczyną alergii.
Dzięki testowi mięśniowemu kinezjolog może znaleźć precyzyjną odpowiedź organizmu na określone pokarmy i alergen. Może też sprawdzić w jakim stopniu zaawansowania jest alergia i zalecić współpracę ze specjalistą i wykonanie określonych badań krwi.

Alergie układu pokarmowego
Skażenie środowiska naturalnego, zanieczyszczenie żywności dodatkami poprawiającymi smak, zapach i kolor, antybiotykami, konserwantami i nawozami sztucznymi silnie osłabia nasz układ odpornościowy. W ciągu ostatnich 5 lat zauważyłam wzrost ilości dzieci z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami pokarmowymi, osłabionymi funkcjami wątroby, śledziony i trzustki. Miesiąc temu zaskoczył mnie wynik testu mięśniowego u wydawać by się mogło silnego i dynamicznego 28 latka. Jego wątroba była bardzo obciążona toksynami a kanał energetyczny wątroby był wydolny tylko w 40 %. Przy okazji okazało się, że jest uczulony na masło orzechowe, nabiał a w szczególności mleko krowie oraz soczewicę i groch łuskany. Po szczegółowym wywiadzie Klient stwierdził, że rzeczywiście po posiłkach, które zawierały powyższe produkty nie czuł się dobrze. Jednak absolutnie nie łączył tych dwóch faktów ze sobą i nie przypuszczał, że są one przyczyną jego złego samopoczucia i  pojawiającego się czasem zmęczenia.
Test mięśniowy jest bardzo precyzyjny w określaniu przyczyn dolegliwości i dysharmonii. Wynika to z mechanizmu pamięci komórkowej, neurohormonalnej i immunologicznej, które jeszcze w świecie medycyny nie są uznawane za fakt naukowy. Jednak badania prowadzone na czołowych uniwersytetach oraz w Instytucie Maxa Plancka  potwierdzają tę wiedzę wykorzystywaną przez kinezjologów, lekarzy Ajurwedy i TMC.
Alergie pokarmowe a następnie skórne są najczęstsze wśród osób, które przychodzą do mnie na konsultację kinezjologiczną. Kinezjologia pokazuje, że alergia rozwija się szybko u tych osób, które mają nieszczelne i obciążone toksynami i kamieniami kałowymi jelita, stany zapalne w jelitach, powtarzające się zaparcia lub biegunki, grzybice jelit i pasożyty. Stan taki trwający latami, nawet od urodzenia prowadzi do różnego rodzaju alergii. Ponieważ objawy są często odroczone w czasie, np od zjedzenia truskawek, winogron lub serów twardych mija parę dni, osoby te nie mają najmniejszego pojęcia, że dolegliwości których doświadczają to alergia. Stan taki osłabia układ odpornościowy, którego komórki są stale i niepotrzebnie pobudzane do pracy pogłębiającymi się, utajonymi stanami zapalnymi. Dlatego też osoby te nie poddają się badaniu poziomu przeciwciał, ponieważ nie łączą tych faktów, np obniżonego nastroju ze spożyciem bułek żytnich lub pszennych. Ciągłe poddawanie organizmu na działanie alergenu, z powodu pamięci immunologicznej i powtarzającemu wydzielaniu histamin w procesie zapalnym powoduje rozdrażnienie, rozbicie emocjonalne i psychiczne, brak koncentracji i bóle głowy.
Dzięki testowi mięśniowemu można przetestować ponad 250 pokarmów aby wytypować alergeny a następnie dobrać odpowiednią suplementację, która uzupełni niedobory substancji odżywczych zużytych w naprawianiu stanów zapalnych. Dzięki temu organizm zwalczy je a nadwrażliwość układu odpornościowego  zostanie znacznie zmniejszona. Test mięśniowy pokazuje, że kluczową rolę w powstawaniu różnych typów alergii jest zanieczyszczona metabolitami i dodatkami do żywności wątroba i zakwaszona krew. Nawet 5 letnie dzieci mają dzisiaj zbyt zakwaszoną krew nieodpowiednim jedzeniem, zanieczyszczonym powietrzem i wodą. Kolejnym czynnikiem jest osłabiona śledziona. Śledziona pełni w organiźmie rolę pompy energii i esencji odżywczej, które pochodzą z pożywienia. Jeśli spożywamy jedzenie z upraw masowych, nie stosujemy odpowiedniej suplementacji jesteśmy ciągle niedożywieni komórkowo. Ponieważ organizm instynktownie szuka źródła substancji odżywczych odczuwamy to jako specyficzny dyskomfort. Chociaż żołądek mamy pełny nadal jesteśmy głodni. Sięgamy wtedy po batoniki, słodycze, fast foody i inne polepszacze humoru. Pokarmy te dodatkowo osłabiają trawienie i zaburzają nadwyrężoną równowagę kwasowo – zasadową. Prowadzi to do zwiększenia ilości stanów zapalnych i pogłębienia już tych istniejących. Ryzyko pojawienia się alergii wzrasta, a te objawy alergii, których już doświadczamy nasilają się. Powstaje w ten sposób błędne koło.

Choroby autoimmunologiczne jako  rodzaj alergii
W pracy z kinezjologicznym testem mięśniowym wielokrotnie okazało się, że Klient jest w początkowym stadium choroby autoimmunologicznej. Do grupy tej, wg różnych klasyfikacji należą toczeń układowy, reumatoidalne zapalenie stawów oraz miastenia i nadczynność tarczycy. Można też spotkać się z opinią, że cukrzyca typu I również należy do grupy chorób autoimmunologicznych, czyli takich gdzie komórki odpornościowe niszczą własne tkanki i komórki. Test mięśniowy pozwala bardzo wcześnie określić taką nierównowagę systemu odpornościowego, układu pokarmowego i hormonalnego. Ilustruje to przykład 18 letniej Ani, która zgłosiła się do mnie dwa miesiące temu z powodu ciągłego zmęczenia, bólów głowy, kolan i nerek. Badania prowadzone przez wiele lat nie wykazywały żadnych nieprawidłowości a dolegliwości pogłębiały się. Test mięśniowy pokazał silne zakwaszenie organizmu i brak równowagi poziomu cukru oraz osłabienie śledziony i trzustki. Wtedy zaś Klientka oświadczyła, że często przysypia w ciągu dnia po posiłkach i ostatnio ciągle chce jej się pić. Epizody silnego pragnienia pojawiały się już w przeszłości a następnie samoistnie znikały. Test mięśniowy określił stany zapalne w jelitach, nerkach, w wątrobie i śledzionie. Okazało się też, że jako dziecko Klientka zapadała na częste anginy. Zaleciłam konsultację ze specjalistą oraz pomiary poziomu cukru we krwi, ponieważ kinezjologicznie określiłam stan poprzedzający przedcukrzycowy typu I. Rzeczywiście, pomiary poziomu cukru okazały się powyżej normy i wahały się w ciągu tygodnia. Po zastosowaniu suplementacji powoli poziom cukru zaczął się wyrównywać i spada poziom zakwaszenia. Wystąpił też silny rewers w postaci wysypki na skórze, temperatury powyżej 37 stopni oraz bólu mięśni i zwiększonej wydzieliny śluzu. U osób młodych rewers w cofaniu się alergii i chorób autoimmunologicznych występuje bardzo szybko, co jest szalenie korzystne, gdyż szybciej pojawiają się symptomy powrotu do harmonii i pełni sił. Drugim przykładem jest obserwowana przeze mnie zwiększona ilość kobiet ze stanem poprzedzającym nadczynność tarczycy. Wielokrotnie jest ona jeszcze na poziomie niewykrywalnym w  w badaniach klinicznych.

Suplementacja i rewers zdrowotny w pozbywaniu się alergii
Pierwszą i najważniejsza rzeczą w procesie pozbywania się alergii jest oczyszczenie jelita cienkiego i grubego oraz uszczelnienie jelit. Obecnie wiele badań naukowych potwierdza to, co w Ajurwedzie i TMC wiedziano od setek lat – zdrowe jelita są w 70 % odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. W jelicie cienkim znajdują się skupiska tkanki chłonnej czyli zgromadzonych białych krwinek zwane kępkami Peyera. Są one obecne również w wyrostku robaczkowym jelita grubego oraz w migdałkach. Jeżeli jelito cienkie jest zagrzybione oraz rozwijają się w nim drobnoustroje chorobotwórcze, jeśli resztki pokarmowe gniją w jelitach i fermentują to flora bakteryjna, która chroni nas przed przenikaniem toksyn z jelit do krwi, jest osłabiona. Tak więc niezbędne jest codzienne oczyszczanie jelit.
Wspaniałym sposobem, który pełni rolę profilaktyki jest codzienne picie soku z marchwi, spożywanie do 2 do 9 tabletek chlorelli i od 500 do 1000 jednostek Vit C. Chlorella wymiata gnijące i niestrawione pokarmy i uszczelnia ścianki jelit. Świetnie reguluje perystaltykę jelita grubego, dzięki czemu znikają zaparcia i biegunki. Przez uszczelnioną błonę śluzową jelit nie przedostają się toksyny i duże cząsteczki białka zwiększające ryzyko wystąpienia alergii. Chlorella usuwa bardzo aktywne i szkodliwe substancje jak gazy, kwas masłowy, kwas botulinowy popularnie nazywany jadem kiełbasianym, urobilinę i siarkowodór oraz metale ciężkie. Co ciekawe badacze udowodnili, iż chlorella, jednokomórkowa alga słodkowodna rozpoznaje stan układu odpornościowego – czyli jego nadwrażliwość lub niedoczynność –  i adekwatnie go reguluje. Naukowcy nie mogą wyjść z podziwu nad tym cudownym mechanizmem, jednak nie mogą znaleźć odpowiedzi w jaki sposób alga to robi!
Sok marchwiowy dzięki aktywnym enzymom rozkłada i usuwa z jelit śluz i resztki pokarmowe, odkwasza i dostarcza wielu cennych witamin jak E, A oraz betakaroten. Warto wypijać 2 do 3 szklanek soku dziennie. Dzięki temu, teraz, późną jesienią oraz zimą będziemy silniejsi, wzmocnimy śledzionę i wątrobę. A na wiosnę zapomnimy o katarze siennym i innych rodzajach alergii. Pół roku indywidualnie dobranej suplementacji oczyszczającej i regenerującej działa zarówno profilaktycznie jak i reguluje działanie układu odpornościowego. W ten sposób stopniowo i rozsądnie pozbędziemy się uciążliwych objawów alergii oraz, co ważniejsze jej przyczyn.

       

About The Author

Leave A Comment

Ostatnie wpisy

 
Pasta z tofu i z awokado
Wspaniała, odżywcza pasta z tofu zawiera bogactwo enzymów, wszystkie rodzaje aminokwasów, egzogennych i endogennych, vitaminy A, E i C. Tofu świetnie wpływa na pracę wątroby, jest więc dobrym pokarmem na wiosnę, kiedy wątroba potrzebuje odpoczynku i regeneracji. Tofu ma naturę neutralną, nie wychładza organizmu, usuwa gorąco oraz nawilża tkanki. Awokado wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest
Inspirująca lista – komedie
Siła spokoju (na faktach) Ocean’s Eleven: Ryzykowna gra Ocean’s Twelve: Dogrywka Ocean’s 13 Tajne przez poufne Witamy na Hawajach Magiczne lato Last Vegas Moja staruszka Afera Thomasa Crowna Gambit Raj dla par Larry Crown uśmiech losu Nietykalni – prawdziwa historia Red 1 Red 2 The dressmaker Po zachodzie słońca Ugotowany Plan doskonały Lepiej późno niż
Odżywczy shake wiosenny z mango
Poniższy shake jest zrównoważoną kombinacją smaków słodkich, ostrych i gorzkich oraz cierpkich. Odtruwa wątrobę oraz nerki. Shake robimy jest na bazie świeżego wyciskanego soku jabłkowego. Sok jabłkowy rozmiękcza i rozpuszcza kamienie żółciowe i wspaniale oczyszcza jelita oraz kwas moczowy, który może odkładać się w ciele w stawach i nerkach. Sok z  cytryny odkwasza układ trawienny.
Krem z mango  z różaną nutą (bez cukru)
Ubita śmietana jest lekka i nie obciąża organizmu. Połączona z imbirem nie zaśluzia i nie wychładza organizmu. Ekologiczna zawiera żywe kultury bakterii. Odżywia tkanki jin czyli wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy oraz serce i jelito cienkie. Mango jest świetne na wiosnę, ponieważ należy do elementu drewna, czyli obiegu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jest bardzo
Pieczone jabłka z migdałową posypką bez cukru
Składniki 4 duże  półsłodkie jabłka po 4 figi do każdego jabłka 6 daktyli 30 g pokrojonych migdałów lub orzechów laskowych jeśli masz nietolerancję migdałów, łyżka stołowa płatków migdałowych do przybrania lub wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki chleba świętojańskiego 1,3 łyżeczki cynamonu 1,3 łyżeczki imbiru (jeśli nie masz już stanów zapalnych w jelitach) szczypta chili (jeśli nie
Ciasto bananowe bez cukru, bezglutenowe lub o obniżonej zawartości glutenu
Większość moich Klientów potrzebuje odkwaszenia organizmu. Oznacza to wykluczenie cukru i innych produktów z  listy pokarmów jakie służą w czasie rewitalizacji organizmu. Nie lubię słowa „dieta”, ponieważ kojarzy się z katorgą, ograniczeniem, odmawianiem sobie słodkiego smaku. W czasie rewitalizacji potrzebne są wszystkie smaki, aby ciało było szczęśliwe! Wobec tego możemy tak planować komponowanie słodkich pyszności

Najnowsze komentarze