Jaglanka na słodko (bez cukru!)

Śniadania w zimie na dobry początek dnia

W zimie dobrze jest jeść ciepłe śniadania, ponieważ:
– wzmacniają nerki i śledzionę
– dodają energii i wzmacniają dolny i środkowy ogrzewacz
– przyjemnie rozgrzewają przed wyjściem na zimno
– stopniowo wraz z ziołami i odpowiednim stylem życia likwidują zimne stopy i dłonie
– rozrzedzają zalegający śluz i go powoli eliminują
– harmonizują pracę jelit i pomagają w przypadku zaparć lub biegunek

Jaglanka na słodko ( bez cukru !)
Składniki:
5 łyżek kaszy jaglanej ekologicznej
1 łyżka klarowanego masła
1/4 łyżeczki cynamonu, kminku mielonego, imbiru, mielonej kolendry i kurkumy
szczypta mielonej kozieradki
1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub laskowych
sól różowa himalajska
łyżeczka soku z cytryny
daktyle, pół jabłka, żurawina suszona, dowolne orzechy, migdały, figi,  ( do wyboru)

Upraż orzechy i migdały. Zagotuj wodę. Wsyp kaszę jaglaną. Wody powinno być 3x więcej od kaszy. Dodaj olej z orzechów, cynamon i kminek mielony a następnie imbir i kolendrę. Teraz dodaj sól. Odrobinę soku z cytryny, potem kurkumę i kozieradkę. Możesz skończyć dodając suszone owoce i słodkie jabłka pokrojone w ćwiartki.

Działanie
Kasza jaglana posiada odczyn zasadowy. Dlatego odkwasza organizm, regeneruje śluzówkę jelit, usuwa zimno i śluz z organizmu. W medycynie chińskiej uznaje się jej naturę za neutralną do ogrzewającej, należy do przemiany elementu Ziemi, wzmacnia Chi, odporność oraz witalność, smak ma słodki i lekko gorzki budują tkanki.
Ostre przyprawy odśluziają i ogrzewają tkanki ciała, wzmacniają trawienie i eliminację toksyn. Przyspieszają metabolizm.

 

       

About The Author

Leave A Comment

Ostatnie wpisy

 
Pasta z tofu i z awokado
Wspaniała, odżywcza pasta z tofu zawiera bogactwo enzymów, wszystkie rodzaje aminokwasów, egzogennych i endogennych, vitaminy A, E i C. Tofu świetnie wpływa na pracę wątroby, jest więc dobrym pokarmem na wiosnę, kiedy wątroba potrzebuje odpoczynku i regeneracji. Tofu ma naturę neutralną, nie wychładza organizmu, usuwa gorąco oraz nawilża tkanki. Awokado wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest
Inspirująca lista – komedie
Siła spokoju (na faktach) Ocean’s Eleven: Ryzykowna gra Ocean’s Twelve: Dogrywka Ocean’s 13 Tajne przez poufne Witamy na Hawajach Magiczne lato Last Vegas Moja staruszka Afera Thomasa Crowna Gambit Raj dla par Larry Crown uśmiech losu Nietykalni – prawdziwa historia Red 1 Red 2 The dressmaker Po zachodzie słońca Ugotowany Plan doskonały Lepiej późno niż
Odżywczy shake wiosenny z mango
Poniższy shake jest zrównoważoną kombinacją smaków słodkich, ostrych i gorzkich oraz cierpkich. Odtruwa wątrobę oraz nerki. Shake robimy jest na bazie świeżego wyciskanego soku jabłkowego. Sok jabłkowy rozmiękcza i rozpuszcza kamienie żółciowe i wspaniale oczyszcza jelita oraz kwas moczowy, który może odkładać się w ciele w stawach i nerkach. Sok z  cytryny odkwasza układ trawienny.
Krem z mango  z różaną nutą (bez cukru)
Ubita śmietana jest lekka i nie obciąża organizmu. Połączona z imbirem nie zaśluzia i nie wychładza organizmu. Ekologiczna zawiera żywe kultury bakterii. Odżywia tkanki jin czyli wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy oraz serce i jelito cienkie. Mango jest świetne na wiosnę, ponieważ należy do elementu drewna, czyli obiegu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jest bardzo
Pieczone jabłka z migdałową posypką bez cukru
Składniki 4 duże  półsłodkie jabłka po 4 figi do każdego jabłka 6 daktyli 30 g pokrojonych migdałów lub orzechów laskowych jeśli masz nietolerancję migdałów, łyżka stołowa płatków migdałowych do przybrania lub wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki chleba świętojańskiego 1,3 łyżeczki cynamonu 1,3 łyżeczki imbiru (jeśli nie masz już stanów zapalnych w jelitach) szczypta chili (jeśli nie
Ciasto bananowe bez cukru, bezglutenowe lub o obniżonej zawartości glutenu
Większość moich Klientów potrzebuje odkwaszenia organizmu. Oznacza to wykluczenie cukru i innych produktów z  listy pokarmów jakie służą w czasie rewitalizacji organizmu. Nie lubię słowa „dieta”, ponieważ kojarzy się z katorgą, ograniczeniem, odmawianiem sobie słodkiego smaku. W czasie rewitalizacji potrzebne są wszystkie smaki, aby ciało było szczęśliwe! Wobec tego możemy tak planować komponowanie słodkich pyszności

Najnowsze komentarze