Jaglanka na słodko (bez cukru!)
Śniadania w zimie na dobry początek dnia
W zimie dobrze jest jeść ciepłe śniadania, ponieważ:
– wzmacniają nerki i śledzionę
– dodają energii i wzmacniają dolny i środkowy ogrzewacz
– przyjemnie rozgrzewają przed wyjściem na zimno
– stopniowo wraz z ziołami i odpowiednim stylem życia likwidują zimne stopy i dłonie
– rozrzedzają zalegający śluz i go powoli eliminują
– harmonizują pracę jelit i pomagają w przypadku zaparć lub biegunek
Jaglanka na słodko ( bez cukru !)
Składniki:
5 łyżek kaszy jaglanej ekologicznej
1 łyżka klarowanego masła
1/4 łyżeczki cynamonu, kminku mielonego, imbiru, mielonej kolendry i kurkumy
szczypta mielonej kozieradki
1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub laskowych
sól różowa himalajska
łyżeczka soku z cytryny
daktyle, pół jabłka, żurawina suszona, dowolne orzechy, migdały, figi, ( do wyboru)
Upraż orzechy i migdały. Zagotuj wodę. Wsyp kaszę jaglaną. Wody powinno być 3x więcej od kaszy. Dodaj olej z orzechów, cynamon i kminek mielony a następnie imbir i kolendrę. Teraz dodaj sól. Odrobinę soku z cytryny, potem kurkumę i kozieradkę. Możesz skończyć dodając suszone owoce i słodkie jabłka pokrojone w ćwiartki.
Działanie
Kasza jaglana posiada odczyn zasadowy. Dlatego odkwasza organizm, regeneruje śluzówkę jelit, usuwa zimno i śluz z organizmu. W medycynie chińskiej uznaje się jej naturę za neutralną do ogrzewającej, należy do przemiany elementu Ziemi, wzmacnia Chi, odporność oraz witalność, smak ma słodki i lekko gorzki budują tkanki.
Ostre przyprawy odśluziają i ogrzewają tkanki ciała, wzmacniają trawienie i eliminację toksyn. Przyspieszają metabolizm.
Leave A Comment