Pokarmy pij a wodę jedz – mówi stare chińskie przysłowie

Pokarmy pij a wodę jedz – mówi stare chińskie przysłowie

Woda jest bezcennym darem, a jednocześnie, przynajmniej w Polsce czy Europie, traktujemy ją jako oczywistość. Nie zastanawiamy się nad tym czy woda będzie rano w kranie czy nie, aby umyć zęby czy wziąć prysznic. A jednak bez wody nie byłoby możliwe:
– umycie włosów
– ugotowanie obiadu
-nastawienie pralki
– korzystanie ze zmywarki
-spuszczenie wody w toalecie
-napicie się herbaty
– ani wody w upalny dzień!
A to tylko część czynności dla wykonania których konieczna jest woda. Bez niej nasze codzienne funkcjonowanie w ogóle nie byłoby możliwe. Na Ziemi tylko 1% zasobów wody jest przydatny dla człowieka. 97% zasobów wody znajduje się w oceanach, 2% ma postać lodu a jedynie 0,2% to rzeki, jeziora, chmury i źródełka. To bardzo niewiele… Dlatego tym bardziej potrzebujemy o te zasoby dbać.

Woda zawarta w naszym organiźmie,  jak już wielokrotnie wspominałam w naszym cyklu artykułów,  jest jej podstawowym składnikiem. Dzięki niej  serce pompuje krew, która w 92% składa się z wody! Jeżeli więc nie wypijamy przynajmniej około 2 litrów wody dziennie krew zagęszcza się i dochodzi do wtórnego zatrucia organizmu produktami przemiany materii oraz zakwaszenia organizmu.Rezultatem może być poczucie ciągłego zmęczenia, zaparcia, rozdrażnienie, trudności z koncentracją i bóle głowy. Nasze mięśnie składają się w 75% z wody. Dzięki niej możemy swobodnie oddychać, ponieważ woda nawilża powietrze podczas wdychania a także reguluje temperaturę naszego ciała. Inaczej w upalny dzień bardzo szybko byśmy się przegrzali.

Zaskakujące jest to, że jak pokazują badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych około 75% populacji jest chronicznie odwodniona. Pijemy kawę, herbatę, słodzone soki i inne napoje zamiast wody. Większość osób z jakimi pracuję poprzez metody kinezjologii jest również łagodnie lub chronicznie odwodniona. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że już 2 lub 3 procentowe odwodnienie powoduje spowolnienie tempa przemiany materii, zmęczenie, trudności ze skupieniem się przy pracy na komputerze, podwyższone ciśnienie krwi i upośledzenie krążenia krwi. To z kolei prowadzi do spowolnienia w funkcjonowaniu organizmu. Procesy oczyszczania ciała poprzez nerki i wątrobę zostają upośledzone, a komórki we wszystkich układach nie otrzymują wystarczającej ilości składników odżywczych oraz nie mogą wydalać produktów odpadowych i toksycznych. Już 5 szklanek wody dziennie w bardzo dużym stopniu przeciwdziała poważnym chorobom. O 45% zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka jelita grubego a o 75% raka piersi!

Ile zatem wypijać wody dziennie i co równie ważne jak pić wodę? Wydaje się, że odpowiedź jest  oczywista i banalna: po prostu wypijać te 2 do 3 litrów wody dziennie. Jednak osoby, które piły wcześniej bardzo mało wody lub wcale i zastępowały ją herbata, kawą i  słodzonymi sokami mogą mieć trudności z wprowadzeniem tego nowego, korzystnego nawyku do swojego życia. Kiedy zwiększamy ilość wypijanej wody na początku możemy wręcz odczuwać niechęć do picia. Wiele osób relacjonuje, że nie czują pragnienia. Ale za to odczuwają silną potrzebę słodyczy i mylą uczucie pragnienia z głodem. Dlaczego tak się dzieje? Kiedy jesteśmy łagodnie odwodnieni metabolity we krwi ulegają zagęszczeniu. Prowadzi to do obniżenia poziomu cukru i niedożywienia komórkowego. Warto więc zamiast kolejnej kalorycznej przekąski popijać w ciągu dnia wodę.

Na początku dodawajmy do wody sok z limonki lub cytryny. Złagodzi to uczucie mdłości, które może się pojawić przy zwiększonej ilości wody. Wynika to z uwalniania się toksyn zmagazynowanych w układzie pokarmowym i w wątrobie. Wypijajmy małymi łykami szklankę wody o każdej pełnej godzinie. Jeżeli nie jesteśmy w stanie o tyle zwiększyć ilość wody to o każdej co drugiej pełnej godzinie. W ten sposób zwiększamy ilość wypijanej wody stopniowo aby została ona właściwie przyswojona przez ciało. Zdarza się, że osoby, które zaczynają dbać o wypijanie wystarczającej ilości wody twierdzą, że piją dużo. Jednakże po szczegółowym prześledzeniu dnia okazuje się, że tak na prawdę były to 2 lub 3 szklanki wody. Drugą ważną zasdą picia wody jest zachowanie odstępu od posiłku przynajmniej pół godziny do 45 minut jeśli danie było większe i bardziej ciężkostrawne.

Kolejnym ważnym krokiem jest wypijanie szklanki wody przed pójściem spać. W czasie snu tracimy bowiem tyle samo wody jak wtedy gdy jestesmy aktywni. Po przebudzeniu aby pobudzić układ trawienny do pracy najlepiej wypić dwie szklanki ciepłej wody lub jedną szklankę ciepłej, czystej wody a drugą z sokiem z cytryny i miodem. Sok z cytryny i miód są zasadowe po spożyciu więc wypijane systematycznie, codziennie rano odkwaszają układ pokarmowy.

Możemy też zastosować znaną w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i Ajurwedzie kurację gorącą wodą. Najlepiej zaczać ją przeprowadzać wczesną jesienią lub na przełomie pór roku. Gorąca woda nie może parzyć. Musimy miec poczucie komfortu podczas jej picia. Gorąca woda rozluźnia jelita i tkanki. Woda, naturalny rozpuszczalnik dzieki podwyższonej temperaturze, podczas powolnego popijania rozpuszcza zbite grudki złogów w układzie pokarmowym, w stawach i we wszystkich pustych przestrzeniach ciała. Ułatwia wypłukanie ich z organizmu. Poza tym gorąca woda utrzymuje w cieple żołądek i zasila zdolność trawienia, tzw ogień trawienny. Równocześnie ogrzewa nerki, co jest szczególnie ważne w naszym klimacie w przypadku kobiet skarżących się na zimne stopy i dłonie. Warto w zimie mieć zawsze przy sobie mały termos z gorącą wodą i popijać ją w ciągu dnia.

Głównym organem, który oczyszcza nasze ciało z toksyn jest wątroba. To dzięki niej możemy sprawnie i jasno myśleć, dobrze śpimy, mamy silne włosy i trudno nas wyprowadzić z równowagi bo potrafimy panować nad gniewem. Taki stan ma miejsce gdy nasza wątroba jest w pełni sprawna. Gdy pijemy za mało wody nie może ona spełniać swoich funkcji. Krew, która przepływa przez wątrobę, zagęszcza się i jest nadmiernie zakwaszona. Takie zatrucie na poziomie subkinicznym objawia się zmęczeniem, zatrzymywaniem płynów, niskim poziomem cukru i nadmiernym poceniem się. Woda, szczególnie alkaliczna rozrzedza krew i pomaga usunąć toksyczne substancje przemiany materii z organizmu, pozostałości leków i pestycydów. Wątroba usuwa martwe komórki, kwasy, bakterie, wirusy i pasożyty. Jeżeli pijemy za mało wody a dodatkowo spożywamy proporcjonalnie więcej pokarmów kwasotwórczych, często doświadczamy stresu to wątroba chroniąc serce i układ krwionośny zwiększa produkcję cholesterolu. Woda, a najlepiej woda alkaliczna o ph powyżej 9,2 we wspaniały sposób rozpuszcza nadmiar kwasów i pomaga przywrócić wątrobie jej optymalną zdolność oczyszczania organizmu.

Woda jest niezbędna dla sprawnego działania układu nerwowego.  Między innymi dzięki niej możemy cieszyć się dobrą pamięcią, koncentracją oraz twórczym podejściem do rozwiązywania problemów. Mielinę, która otacza aksony komórek nerwowych, można porównać do ogumienia na kablu elektrycznym. Dzięki niej sygnały nerwowe są szybko przesyłane z komórki do komórki. Mielina zbudowana jest z lipidów, protein i wody. Jeżeli tej ostatniej zabraknie to komórki nerwowe umierają w ogromnych ilościach na minutę. Zaburza to przewodzenie sygnałów nerwowych i powoduje szybkie męczenie się układu nerwowego.

Jest tyle dobrodziejstw z picia wody, że aż dziwny jest rozpowszechniony nawyk picia kawy i herbaty zamiast wody. Jednych motywują do zmiany tego nawyku korzyści, jak piękna skóra i lepsza kondycja zdrowotna, a innych choroby, strach przed nimi lub chęć powrotu do zdrowia. Jedno zaś jest absolutnie pewne: Ci którzy wprowadzą nawyk codziennego pica wody w odpowiednich ilościach już nigdy z niego nie zrezygnują ponieważ poznają znacznie lepszą i piękniejszą jakość życia.

       

About The Author

Leave A Comment

Ostatnie wpisy

 
Pasta z tofu i z awokado
Wspaniała, odżywcza pasta z tofu zawiera bogactwo enzymów, wszystkie rodzaje aminokwasów, egzogennych i endogennych, vitaminy A, E i C. Tofu świetnie wpływa na pracę wątroby, jest więc dobrym pokarmem na wiosnę, kiedy wątroba potrzebuje odpoczynku i regeneracji. Tofu ma naturę neutralną, nie wychładza organizmu, usuwa gorąco oraz nawilża tkanki. Awokado wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest
Inspirująca lista – komedie
Siła spokoju (na faktach) Ocean’s Eleven: Ryzykowna gra Ocean’s Twelve: Dogrywka Ocean’s 13 Tajne przez poufne Witamy na Hawajach Magiczne lato Last Vegas Moja staruszka Afera Thomasa Crowna Gambit Raj dla par Larry Crown uśmiech losu Nietykalni – prawdziwa historia Red 1 Red 2 The dressmaker Po zachodzie słońca Ugotowany Plan doskonały Lepiej późno niż
Odżywczy shake wiosenny z mango
Poniższy shake jest zrównoważoną kombinacją smaków słodkich, ostrych i gorzkich oraz cierpkich. Odtruwa wątrobę oraz nerki. Shake robimy jest na bazie świeżego wyciskanego soku jabłkowego. Sok jabłkowy rozmiękcza i rozpuszcza kamienie żółciowe i wspaniale oczyszcza jelita oraz kwas moczowy, który może odkładać się w ciele w stawach i nerkach. Sok z  cytryny odkwasza układ trawienny.
Krem z mango  z różaną nutą (bez cukru)
Ubita śmietana jest lekka i nie obciąża organizmu. Połączona z imbirem nie zaśluzia i nie wychładza organizmu. Ekologiczna zawiera żywe kultury bakterii. Odżywia tkanki jin czyli wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy oraz serce i jelito cienkie. Mango jest świetne na wiosnę, ponieważ należy do elementu drewna, czyli obiegu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jest bardzo
Pieczone jabłka z migdałową posypką bez cukru
Składniki 4 duże  półsłodkie jabłka po 4 figi do każdego jabłka 6 daktyli 30 g pokrojonych migdałów lub orzechów laskowych jeśli masz nietolerancję migdałów, łyżka stołowa płatków migdałowych do przybrania lub wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki chleba świętojańskiego 1,3 łyżeczki cynamonu 1,3 łyżeczki imbiru (jeśli nie masz już stanów zapalnych w jelitach) szczypta chili (jeśli nie
Ciasto bananowe bez cukru, bezglutenowe lub o obniżonej zawartości glutenu
Większość moich Klientów potrzebuje odkwaszenia organizmu. Oznacza to wykluczenie cukru i innych produktów z  listy pokarmów jakie służą w czasie rewitalizacji organizmu. Nie lubię słowa „dieta”, ponieważ kojarzy się z katorgą, ograniczeniem, odmawianiem sobie słodkiego smaku. W czasie rewitalizacji potrzebne są wszystkie smaki, aby ciało było szczęśliwe! Wobec tego możemy tak planować komponowanie słodkich pyszności

Najnowsze komentarze